Helluntaiherätys

Helluntaiherätys sai alkunsa 1900-luvun alkuvuosina Yhdysvalloissa, kun ihmiset kokoontuivat rukoilemaan ja odottamaan Raamatun lupausta Pyhän Hengen kasteesta (Apostolien teot 1:1-8 ja 2:1-21). Sieltä herätys levisi nopeasti ympäri maailmaa kuuluisien Azusa-kadun herätysten siivittämänä.

Leimallisia piirteitä helluntaiherätykselle ovat Pyhän Hengen armolahjojen toiminta ja niistä erityisesti kielillä puhuminen. Kaste on upotuskaste (uskovien kaste). Herätysliikkeessä ei ole käytössä lapsikastetta.

Helluntailaiset ovat evankelikaalisia protestantteja ja helluntaiherätys on suurin kristinuskon protestanttisista suunnista maailmassa. Perinteiseen helluntailaisuuteen arvioidaan kuuluvan nykyisin 115 miljoonaa jäsentä koko maailmassa. Jos lukuun lasketaan myös helluntailaisuuteen pohjautuvat karismaattiset ja uuskarismaattiset liikkeet, on helluntailaisten kokonaismäärä noin 600 miljoonaa.

Suomen ensimmäinen helluntaiseurakunta perustettiin Helsinkiin vuonna 1915. Nykyisin Suomessa on noin 250 seurakuntaa, joihin kuuluu reilut 46 000 jäsentä. Lisäksi suomenkielisiä helluntaiseurakuntia löytyy mm. Australiasta, Espanjasta, Kanadasta, Yhdysvalloista ja Ruotsista.

Iso Kirja Keuruulla on Suomen helluntaiherätyksen raamattukoulu ja kristillinen kansanopisto. Opistolla voi suorittaa sekä lyhyitä kursseja että pitempiä useamman vuoden opintokokonaisuuksia. Lähetystyö on helluntailiikkeessä ollut aina voimakasta ja Suomessa Fida International toimii helluntaiseurakuntien lähetysjärjestönä.

Lappeenrannan helluntaiseurakunta perustettiin 16.8.1925. Seurakunnalle annettiin vielä nykyään tunnettu Betania-nimi, joka on paikan nimi Raamatussa. Seurakuntaan kuuluu nykyisin noin 450 jäsentä.

Lappeenrannan helluntaiseurakunta kuuluu Suomen Helluntaikirkkoon: